Friday, May 4, 2018

Siew Pak Choy masak sos tiram

Bahan-bahan
seikat sayur siew pak choy
4-5 sudu mkn sos tiram
3 ulas bawang putih- cincang
seinci halia - cincang
air sedikit
serbuk perisa@gula - jika suka
tepung jagung+air sedikit untuk pekatkan kuah
bawang putih goreng/bawang goreng - untuk hiasan

Cara-cara

1. Sayur jangan potong dulu. Panaskan air. Celur dengan batang2 skali. Angkat dan toskan.

2. Potong bahagian yg Hujung. Susun dalam pinggan dan ketepikan.

3. Panaskan minyak, tumis bahan cincang hingga naik bau@kekuningan.

4. Masukkan sos tiram dan juga air sedikit. Kacau. Masukkan perisa jika suka. Tak payah letak garam sbb sos tiram dh masin. Kalau nak pekat letak tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Didihkan. Tutup api. Tuang kuah atas sayur tadi.

5. Hiaskan dengan bawang putih goreng/bawang goreng. Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment