Uolls tahu tak, ikan adalah makanan yang mempunyai protein tinggi dan rendah kalori. So makan ikan sangat bagus untuk kesihatan tubuh badan kita.
So hari ni hana nak share resepi masakan berasaskan ikan. Yang paling penting masakan hana ni simple sangat2. Jom usha kat bawah hana nak share resepi apa.
Resepi Ikan Bakar Cicah Air Asam
Ikan Bakar
Bahan-bahan
2-5 ekor ikan (boleh guna ikan apa sahaja yang uolls suka)
1sk garam
1sb kunyit debu (optional)
Cara-cara
1. Cuci ikan bersih2. Gaul garam dan kunyit dan lumur pada ikan.
2. Bakar ikan selama 5-10 minit @ sehingga ikan masak. Uolls boleh pilih sama ada nak bakar guna pemanggang ikan, kuali ajaib @ guna oven. Terpulang pada uolls.
Air asam
Bahan-bahan
1/2 mangkuk asam jawa
1 biji tomato (dipotong dadu)
2 biji bawang merah (dimayang)
1/2 inci belacan
10 tangkai cili padi
1 sb gula
1 sd garam
1 cawan air masak
2 sb cuka makan
Cara-cara
1. Bancuh asam jawa dengan air. Tapis dan ambil airnya. Kemudian masukkan ke dalam blender.
2. Masukkan separuh bahan-bahan seperti tomato, bawang merah dan cili padi ke dalam blender.
3. Kemudian, masukkan juga belacan, gula, dan garam ke dalam blender tadi dan kisar sehingga lumat.
4. Tuangkan air asam tadi ke dalam mangkuk dan masukkan cuka. Jika kurang rasa, tambah gula, garam dan cuka lagi.
5. Seterusnya masukkan tomato yang dipotong dadu, bawang merah yang telah dimayang dan cili padi yang telah dipotong halus ke dalam mangkuk yang berisi air asam. Kacau sehingga sebati. Siap untuk dihidangkan.
![]() |
Ni hana guna ikan kerisi ye. Nampak hitam sikit tapi bukan hangit ye. Hana suka bakar ikan bagi nampak hitam2 sikit. Baru namanya ikan bakar. Heeehe |
No comments:
Post a Comment