Kali ni, hana share cara nak masak ikan talapia singgang pedas dulu. Walauoun tak makan ni, hana still masak ni. Hana kerap jugak masak ni sebab ni favourite ayah. So, kalau beli ikan talapia, ayah mesti cakap singgang pedas untuk ayah sikit. Haa sebab tula. Hana pun okay je sebab masak ni simple sangat2. Uolls yang baru nak belajar masak tu memang boleh try sebab simple.
Okayla, banyak lak bebel. Jom kita usha resepi ikan talapia singgang pedas kat bawah ni.
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan talapia (1 ekor ikan dipotong kepada 3 bahagian)
- 1 ulas bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas boleh tambah lagi ikut citarasa masing2)
-2 inci kunyit hidup
-1 keping asam keping
- garam
- gula
- minyak
Cara-cara
1. Tumbuk bawang merah, putih, kunyit dan cili padi. Jangan terlalu lumat.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi. Tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan air. Lebih kurang dalam setengah periuk. Tunggu sehingga air mendidih, baru masukkan ikan talapia dan asam keping.
4. Seterusnya, masukkan garam dan gula secukupnya.
5. Biarkan sekejap dalam 10 minit @ sehingga ikan masak.
p/s : if korang nak guna ikan lain pun boleh je.
sedapnye
ReplyDeleteLetak tempoyak lg sedapkan
Delete