Buat masa sekarang ni, hana paling suka makan maggi siam. Uolls tau tak yang mane? Meh hana tunjuk.
![]() |
Ni la maggi siam yang hana suka tu. Sedappppp |
Hana start terjebak dengan maggi ni time kat universiti dulu. Ada classmate thailand suka bawa maggi ni dan suka bagi rasa. Lepas tu terus jatuh cinta. Sebab maggi ni rasa dia ala2 tomyam. Rasa masam2 dan pedasss. Memang favourite hana la. Uolls yang tak pernah try boleh la try nanti. Confirm jatuh cinta nanti. Nak beli ni kalau rasa susah nak dapat kat mane2, just beli online je. Kat instagram ke shoppe ke.
Untuk pengetahuan uolls juga, kerabu maggi yang duk viral dulu tu pun guna maggi ni la. Uolls kalau suka makan kerabu maggi bolehla try buat sendiri. Hana suka buat sendiri sebab lagi puas hati. Lagipun kalau beli makan tak puas. Hehe. Yang paling penting, bila kita buat sendiri, kita boleh letak apa2 yang kita suka kat dalam tu.
So apa tunggu lagi. Jom kita belajar macam mana nak buat kerabu maggi ni. Scroll and tengok kat bawah ye.
Kerabu Maggi
Bahan-bahan
2 Paket maggi siam
Ayam/sotong/udang (optional)
Sosej (optional)
5 Biji cili padi
1 Ulas bawang besar
Sayur (lobak merah, tomato, kubis, kacang panjang @ lain2)
Cara-cara
1. Didihkan air di dalam periuk lebih kurang 1/2 periuk.
2. Bila air dah mendidih, masukkan ayam/sotong/udang terlebih dahulu di dalam periuk.
3. Kemudian, bila ayam/sotong/udang hampir masak, masukkan sosej, sayur, bawang dan cili padi yang telah dipotong kecil.
4. Seterusnya masukkan maggi tadi. Bila maggi sudah masak, toskan air.
5. Kemudian, letak perencah dan gaul semua sekali. Jika anda suka kuah, boleh tambah sedikit air panas. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment