Hari ni hana nak share resepi makanan kampung. Satu set makanan. Sesuai untuk lunch @ dinner. Ada enam resepi semuanya. Jom tengok bawah ada apa.
MENU 1 : Resepi Ikan Singgang
Bahan-bahan
1 Ekor ikan tongkol (dipotong)
1/2 Inchi lengkuas
1/2 Inchi kunyit hidup
1 Biji lada besar (dihiris panjang & biji lada dibuang)
1 Biji bawang besar (dibelah 4)
1 Ulas bawang putih (dibelah 2)
3/4 Sk kunyit debu
2 Keping asam keping
2 Biji bendi (dipotong 2)
Air
Garam
Cara-cara
1. Sediakan periuk yang berisi air lebih kurang 1/2 periuk di atas dapur. Masukkan bawang putih, lengkuas dan kunyit hidup yang telah diketuk ke dalam periuk. Masukkan juga asam keping. Tunggu sehingga air mendidih.
2. Bila air dah mendidih, masukkan ikan yang telah dipotong dan dibersihkan tadi ke dalam periuk.
3. Kemudian, masukkan juga kunyit debu, bendi, lada besar dan bawang besar. Biar seketika.
*Kalau tak nak letak bendi pun tak apa.
4. Seterusnya masukkan garam sebagai perasa. Bila ikan dan bendi dah masak, tutup api.
*Tip : jangan kacau selalu supaya ikan tak hancur.
MENU 2 : Resepi Kerabu Mangga
Bahan-bahan
1 Biji mangga muda (disagat halus)
1 Biji bawang merah (dimayang)
1 Biji lada besar (dihiris halus)
1/2 biji tomato (dipotong dadu)
2 Sb air perahan limau nipis @ cuka
1 Sb sos tiram
2 Sb udang kering @ ikan bilis goreng (optional)
Garam
Gula
Cara-cara
1. Masukkan magga muda yg telah disagat halus ke dalam bekas. Kemudian masukkan juga bawang merah, lada besar dan tomato yang telah dipotong.
2. Seterusnya masukkan air perahan limau nipis @ cuka, sos tiram, garam dan gula. Gaul sehingga semua sebati.
* Jika rasa kurang, uolls boleh tambah lagi air perahan limau @ gula @ garam.
3. Akhir sekali, jika uolls suka, boleh masukkan udang kering @ ikan bilis yang telah digoreng ke dalam kerabu mangga.
*Tak nak letak pun tak apa
MENU 3 : Resepi Sambal Belacan
Bahan-bahan
3 Biji lada besar
5-7 Biji cili padi (boleh letak lebih kalau nak lagi pedas)
1/2 Inchi belacan
1 Biji bawang merah
3/4 Biji tomato
2 Sb cuka
2 Sb air
Gula
Garam
Cara-cara
1. Tumbuk lada besar, cili padi, belacan, bawang merah dan tomato. Tumbuk sampai 80% lumat.
*jangan lumat sangat nanti tak sedap.
2. Kemudian bila dah hampir lumat, masukkan cuka, garam dan gula.
3. Akhir sekali masukkan sedikit air. Kacau sehingga semua sebati sebelum dimasukkan ke dalam bekas.
MENU 4 : Resepi ayam goreng kecil campur bawang
Bahan-bahan
3-5 ketul ayam (potong ayam tadi kecil2)
1 Sk kunyit debu
1 Sk garam
1 Biji bawang besar (dimayang)
Minyak
Cara-cara
1. Bersihkan ayam yang telah dipotong kecil2. Gaul ayam dengan garam dan kunyit debu.
2. Panaskan kuali dan goreng ayam tadi. Bila ayam dah 80% masak, masukkan bawang yang telah dimayang tadi ke dalam kuali yang berisi ayam.
*Jangan letak bawang awal2 sebab tak nak bawang hangit kalau digoreng lama sangat.
3. Bila ayam dah masak 100%, angkat dan toskan semuanya.
MENU 5 : Resepi Terung Celur
Bahan-bahan
2 Biji Terung
Air
Cara-cara
1. Potong terung ikut citarasa masing2. Kemudian masukkan terung ke dalam periuk yang berisi 1/2 air.
2. Celur terung (rebus) sehingga terung jadi lembut.
MENU 6 : Resepi Ikan goreng
Bahan-bahan
1 Ekor ikan
1 Sk garam
1 Sk kunyit debu
Cara-cara
1. Bersihkan ikan. Kemudian gaulkan ikan dengan garam dan debu kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga masak.
* Kalau nak lagi sedap, uolls bolehla tambah ulam2. Macam ni hana tambah timun & pucuk pegaga.
No comments:
Post a Comment