Selamat petang. Hari ni isnin dah kerja la. Tapi hari ni hana sorang je kat opis. Kerja pun semua dah settle. Bosan dah tak tahu nak buat apa. So hana update blog la. Nak share resepi dengan uolls.
Hari ni hana share cara nak masak makanan dalam tin. Actually cara nak menyedapkan lagi makanan dalam tin. Betul tak la ayat tu. Jom la tengok kat bawah.
Resepi Ikan Sardin
Bahan-bahan
1 tin ikan sardin (jenama apa2 pun boleh)
1 biji bawang merah (dimayang)
1 biji bawang besar (dibelah 4)
1 biji tomato (dibelah 4)
2 biji lada besar
2 sudu cili kisar
1 sudu sos tiram
3 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
½ cawan air
Garam
Gula
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah yang telah dimayang. Kemudian masukkan cili kisar dan kacau sehingga pecah minyak.
2. Seterusnya masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Masukkan juga sedikit air supaya tidak hangit. Buka tin sardine dan masukkan kuah @ sos di dalam tin ke dalam kuali. Jangan masukkan ikan sardin ke dalam kuali lagi.
3. Tunggu sehingga mendidih. Kalau uolls suka kuah sardin yang cair boleh tambahkan sedikit lagi air. Tetapi kalau uolls suka kuah pekat, tak perlu tambah air lagi.
4. Bila dah mendidih masukkan ikan sardin ke dalam kuali. Selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar, tomato dan cili yang telah dipotong. Masak lebih kurang 5 minit lagi sebelum menutup api. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment