Tuesday, December 19, 2017

Ayam Bakar Simple

Roasted Chicken & Vegetables Recipe

Hye uolls.

Okay hari ni Hanna nak share resipi ayam bakar. Since Hanna selalu excited bila tengok rancangan memasak yang selalu baked ayam seekor kat dalam oven. Selalu bagitahu mak, jom kita try buat. Tapi last2 tak buat juga. Sebabnya yela kalau masak ayam seekor kat umah peratusan nak habis makan tu 50% je. Yang memang duduk kat rumah mak ayah jenis tak makan banyak. So makanan masak sikit pun selalu tak habis. Huhu

Mak cik Hanna kadang selalu gelak kat mak bila mak cakap ikan kalau beli sekilo nak habis 2,3 hari. Kadang seminggu. Sebabnya mak cik Hanna walaupun kat rumah dia anak2 x ramai tapi sekali masak seperiuk nasi, ikan sekilo memang habis sehari. Hahaha.

Okay2, Kita sambung balik pasal ayam tadi. Satu hari tu punya la rasa nak juga baked a whole chicken. Then bila Hanna bagitahu mak, mak cakap buat la. Sebab masa tu anak2 buah ada dan abang ipar pun ada. So masak lebih sikit pun tak apa.

Kalau nak try resepi baru Hanna suka buat research dulu. Benda first yang Hanna buat search resepi, sebab masa tengok kat rancangan memasak tu dah lama. Tak ingat sangat dah. Hanna tanya pak cik google kot2 ad resepi yang senang. Tapi tak puas hati lagi, Hanna search Youtube, tengok 4,5 video.

Hanna suka tengok video orang putih masak sebab diaorang masak memang power plus superb. Walaupun ada antara bahan2 yang diaorang guna tak ada kat Malaysia dan ada sesetengah tu tak halal la untuk kita org islam, Hanna tak kisah. Maksud tak kisah tu kita boleh gantikan benda2 tu dengan bahan2 lain yang senang kita nak dapat dan halal. Hanna memang jenis yang masak tak suka ikut full resepi sebab Hanna akan olah balik resepi tu dengan menggabungkan 2,3 resepi yang Hanna rujuk. Hanna suka jadikan resepi tu simple dan mudah untuk masak nanti. So hasil yang Hanna dapat ada kat bawah ni.

Roasted Chicken & Vegetables by Hanna

Bahan-bahan

1 ekor ayam
1sb serbuk cili
1sb serbuk bwg putih (kalau x ada boleh tumbuk bawang putih je)
1sb serbuk lada hitam
1sb sos tiram
1sb sos tomato
1sb sos cili
1/2 sb gula
1sb garam
1 biji bawang besar
1/2 biji lemon
Minyak
Sayur-sayuran (Ubi kentang, Bunga Kobis @ apa2 je yg korang suka)

Cara-cara

1. Basuh ayam bersih2 & buang organ dalaman ayam.

2. Masukan serbuk cili, serbuk bawang putih @ bawang putih, serbuk lada hitam, sos tiram, sos tomato, sos cili, gula & garam ke dalam bekas. Kemudian gaul sehingga sebati.

3. Lumur minyak pada semua bahagian ayam td. Kemudian lumurkan bahan2 perapan ayam td. Perap ayam selama 1-2 jam.

4. Perah jus lemon ke dalam ayam. Potong bawang besar kepada 4 bahagian & masukkan ke dalam ayam. Ikat kaki ayam dengan tali.

5. Potong sayur-sayuran. Masukkan sedikit minyak ke dalam dalam kuali. Kemudian masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong td. Masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam. Goreng sayur-sayuran td sekejap sahaja lbh kurang 1-2 minit. Angkat dan ketepikan.

6. Letakkan ayam ke dalam dulang pembakar. Kemudian letak sayur-sayuran tadi di tepi ayam.

7. Bakar pada suhu 180 c selama 1 jam @ sehingga masak.


Ni la hasil masa first hanna try masak ni. Alhamdulillah habis seekor kitaorang makan. Makan saja tanpa nasi pun sedap.


Masa bulan puasa hari tu pun hanna ada buat lagi tau. Hanna buat dua ekor sebab masa tu semua adik beradik balik and kumpul kat rumah mak ayah berbuka sama-sama. Penat jugak hanna buat sorang2 dua ekor sekaligus tapi berbaloi sebab habis licin semua makan.




No comments:

Post a Comment