Ketam Masak Lemak Cili Padi
Bahan - bahan
7-10 ekor ketam
1 Ulas bawang putih
1 Biji bawang besar
1 Inch kunyit hidup
5-7 biji cili api (kalau nak pedas lagi boleh tambah)
2 Cawan santan kelapa (yang diparut)
1 keping asam keping
3/4 sk serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak
Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan cili api sehingga lumat.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk tadi. Bila dah naik bau, masukkan asam keping dan ketam. Kacau sementara.
3. Bila ketam dah separuh masak, masukkan santan tadi dan kacau supaya santan tidak pecah minyak.
4. Kemudian, bila kuah mendidih, masukkan garam dan gula. Kacau lagi supaya sebati dan yang paling penting santan tidak pecah minyak.
5. Akhir sekali, bila ketam dah masak sepenuhnya, tutup api dan hidangan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment