Tuesday, March 13, 2018

Tomyam Ayam Tanpa Perencah

Since tomyam ni merupakan salah satu favourite food Hanna, so memang selalu jugak la masak tomyam. Kadang tu seminggu wajib masak at least sekali. Biasa kalau masak tomyam, Hanna suka masak letak perencah tomyam ni.

But kalau tetiba rasa nak makan tomyam and time tu lak perencah ni tak ada and kemalasan nak pergi kedai muncul secara mengejut, Hanna masak tomyam tanpa perencah. Original flavour dari bahan-bahan tu. Haa jangan cakap tak sedap lak.


Walaupun tak guna perencah tapi InshaAllah sedap macam guna perencah jugak. Yang penting bahan-bahan yang wajib letak tu ada. Kalau before ni hanna share resepi tomyam guna perencah, kali ni hanna share yang ta guna perencah lak. Jom usha bahan-bahan dan cara masak tomyam ayam tanpa perencah.


BAHAN – BAHAN
Ayam (nak letak udang @ sotong @ apa-apa pun boleh)
2 sudu cili boh
1 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (ketuk @ potong kecik)
1 keping asam keping
1 batang serai (dititik)
2 helai daun limau purut
Sayur (tomato, kobis cina, putik jagung @ bergantung pada korang nak letak sayur apa)
Beberapa tangkai cili padi (ikut nak pedas ke tak)
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
½ biji limau nipis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak
Air secukupnya



CARA – CARA


1. Panaskan minyak.

2. Masukkan bawang putih dan cili boh. Kemudian masukkan sos cili dan tomato. Biarkan sedikit garing. Masukkan serai dan air.

3. Bila dah mendidih air nya, bolehlah masukkan ayam (kalau korang nak masukkan sotong @ udang @ apa-apa seafood pun boleh).

4. Masukkan daun limau purut, asam keping dan perahan air limau nipis atau limau kasturi. Masukkan perasa (garam & gula).

5. Bila dah masak ayam tu bolehlah masukkan bawang besar dan juga sayur.

6. Masukkan cili padi (boleh potong @ diketuk). Siap untuk dihidang.







Ni lah hasilnya. Nampak menyelerakan (jangan meleleh lak air liur tu). Haa lepas ni kalau tak ada perencah tomyam pun boleh je masak tomyam. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment