Saturday, November 18, 2017

Kek Apam Kukus

Selamat petang uolls.

Sekarang ni musim hujan kan, so nak keluar rumah pun rasa malas. Tapi bila hujan ni selalu rasa lapar kan. Hmm nak masak apa petang2 ni? Haa tak ada idea ke? Meh hana share apa yang uolls boleh masak.

Hana nak share cara buat kek apam kukus yang simple. Siapa yang tak ada ketuhar tu boleh la buat sebab hanya perlu guna periuk pengukus je. Yang paling penting buat ni guna bahan2 yang simple je. 5 bahan je uolls. Simple sangat2 dah ni. Jom kita usha bahan2 dan cara2 nak buat kek ni kat bawah.

Resepi Kek Apam Kukus

Bahan-bahan
3 Biji telur
1 Cawan gula
2 Cawan tepung gandum
1/2 sb baking powder
Pewarna

Cara-cara
1. Pecahkan telur dan putar telur sehingga kembang. Seterusnya masukkan gula dan putar lagi.

2. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit beserta baking powder. Kacau sehingga sebati.

3. Tuang adunan ke dalam bekas. Anda boleh tuangkan pewarna ke atas adunan sebagai corak.

4. Panaskan periuk pengukus. Kemudian masukkan bekas kek tadi ke dalam periuk dan kukus selama setengah jam @ sehingga masak.
* Cucuk kek mengunakan lidi untuk memastikan kek telah masak sepenuhnya. Jika tiada adunan melekat di lidi, maka kek telah masak, tetapi jika ada melekat, kek belum masak dan harus dikukus lagi.

5. Setelah masak, biarkan kek sejuk sementara sebelum dipotong.


Ni kek yang satu lapisan sahaja dan hanya buat corak kat atas.


Kalau uolls nak buat kek ni jadi lapisan warna warni pun boleh. Hana suka buat banyak lapisan supaya jadi lebih menarik.

Caranya uolls ikut je cara kat atas tetapi selepas step ke tiga uolls teruskan dengan step ni ye.


  • Uolls hanya perlu bahagikan dan asingkan adunan kepada 3 bekas. Letak pewarna yang berbeza ke dalam setiap mangkuk.

  • Kemudian, uolls panaskan periuk pengukus dan letakan lapisan pertama ke dalam bekas dan kukus.

  • Selepas 5 minit, masukkan lapisan kedua. Buat step ini sehingga habis adunan tadi.

  • Bila adunan terakhir sudah dimasukkan, kukus kek tersebut selama 20 minit lagi @ sehingga masak.

Ni hasil yang hana buat 3 lapisan. Kalau nak buat banyak lapisan lagi pun boleh.

Kek ni sesuai buat makan petang dan sesuai juga dihidang untuk tetamu yang datang berkunjung kat rumah uolls. 


No comments:

Post a Comment