Bila turn hanna masak, selalu duk fikir nak masak apa. Arghhh susahnya nak kena fikir nak masak apa. Huhuhu. Nak masak benda sama takot housemate boring lak. Nak masak yang advance sangat pun kadang bahan2 tak ada.
MMMMMMmmmm. So lepas duk fikir panjang tu hanna pun decide nak masak ayam masak kicap.
Tapi.... Haa ada tapi lak. Hehe. Bagi suspens sikit. Biasa kita makan ayam masak kicap biasa2 je. Ni hanna nak ajar cara masak ayam masak kicap pedas. Bila pedas baru la merecik dan berselera makan. Jom tengok apa bahan yang perlu dan cara nak masak menu ni.
Bahan-bahan
Ayam (lebih kurang dalam 8-10 ketul)
10 tangkai cli padi
2 ulas bawang besar
1/2 biji tomato
Kicap
Sos tiram
Garam
Minyak
2 helai daun limau purut
Cara-cara
1. Potong ayam ikut suka nak potong kecik2 atau besar.
2. Kisar cili padi dan bawang besar sehingga lumat.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan ayam (jangan letak minyak masak). Hanna masukkan ayam dahulu sebab nak bagi garing sikit2 pada ayam. Kacau lebih kurang 5 minit.
4. Kemudian masukkan sos tiram dan masukkan cili dan bawang yang telah dikisar tadi. (Kalau nak pedas lebih, letak banyak. Kalau tak nak pedas sangat, boleh kurangkan sikit).
5. Seterusnya masukkan kicap dan kacau. Selepas seketika (lebih kurang dalam 5 minit), masukkan secawan air.
6. Masukkan garam dan gula sebagai perasa. Kemudian masukkan tomato dan daun limau purut (hanna letak daun limau purut bagi bau wangi). Tunggu sehingga ayam masak.
7. Siap untuk dihidangkan.
Alhamdulillah, ni la hasil ayam masak kicap pedas yang hanna masak untuk dinner malam ni. Habis licin weolls makan. Uolls kalau nak try bolehla.
No comments:
Post a Comment