Sunday, October 15, 2017

Tomyam Daging Campur

TOMYAM DAGING CAMPUR


Rindunya nak makan tomyam daging. Actually, kalau uolls nak tahu tomyam daging lagi sedap dari tomyam ayam. Dia punya rasa tu 2 kali ganda lagi sedap. Hehe. Tapi tu bagi pendapat hanna la.


Kali ni hanna buat tomyam daging campur dengan udang. Kalau masak tomyam letak udang rasanya lagi sedap sebab udang ada keluarkan rasa manis yang boleh menyedapkan lagi tomyam tu. Kali ni hanna masak tomyam guna pes tomyam.


Jom kita tengok macam mana nak masak tomyam daging campur.


Bahan-bahan

Daging (lebih kurang dalam 200-300g @ ikut suka oulls)
Udang (dalam 7-10 ekor@ ikut suka oulls)
1 paket pes tomyam
1 batang carrot
4 biji jagung kecil
1 biji tomato
5 tangkai cili padi
1 ulas bawang besar
2 batang serai
2 helai daun limau purut
2 tangkai daun sup
1sb cili giling (cili boh)
1 keping asam keping
Garam

Gula


Cara-cara

1. Hiris daging nipis-nipis dan rebus daging terlebih dahulu. Masukkan asamm keping ketika rebus daging supaya bau hanyir daging dapat dihilangkan. Kemudian tapis dan toskan daging supaya buih-buih putih yang muncul pada permukaan semasa merebus daging tadi tiada. Air rebusan daging tadi jangan dibuang sebab nanti untuk masak tomyam kita akan guna air rebusan daging.

2. Hiris atau mayang bawang besar. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang terlebih dahulu.

3. Selepas itu masukkan cili kisar tadi dan kacau. Kemudian masukkan serai yang telah diketuk dan daun limau purut. (hanna masukkan serai dan daun limau purut terlebih dahulu untuk naikkan bau tomyam ni).

4. Kemudian masukkan pes tomyam dan daging. Kacau sekejap dan masukkan udang yang telah dicuci.

5. Seterusnya masukkan air rebusan daging tadi. Kalau sedikit, tambah air biasa (hanna biasa masukkan air dalam ½ periuk). Kalau uolls nak tomyam pekat boleh kurangkan air, kalau nak tomyam cair boleh letak air lebih sedikit. Tapi jangan terlalu banyak nanti rasa tomyam hilang sebab air terlalu banyak.

6. Bila dah mendidih masukkan jagung, carrot dan cili padi yang telah dihiris (nak letak sayur-sayur lain pun boleh). Masukkan juga garam dan gula sebagai perasa.

7. Last sekali, bila tomyam dah masak, masukkan tomato yang dibelah 4 dan daun sup yg dihiris kasar. Kemudian tutup air. Ni kerana tomato dan daun sup kalau dimasak lama nanti hancur dan tak sedap.

*Hanna suka letak daun sup dalam tomyam sebab bau tomyam akan jadi lagi wangi dan sedap. Ni salah satu tips dari hanna supaya tomyam tu jadi lagi sedap.

 



Tomyam siap untuk dihidang dan dimakan. Selamat men cuba.

No comments:

Post a Comment